Sodra Fiber

Sodra Fiber

Folk runt knut´n??

FiberPosted by Frida Bylund Fri, May 03, 2019 21:09:21
Hej mitt vinterland nu är jag hääär...... Igen för ett tag och det är väl på både gott och ont, trist att våren kom av sig men samtidigt bra så vi se fälerñ bårrti dom som gå runt knut´n.
Man ska ju vara på sin vakt i dessa tider med ömmest oknytt som är och rekar lite överallt, just nu är det kanske inte lika allvarligt överallt då det rör sig folk i varselkläder från Öviks Energi som har börjat mäta in samförläggningarna och passar då på att göra en översyn på avlämningspunkterna för att se status huruvida det sitter ihop eller inte.

Fiberteknikerna kommer att köra igång åt vecka (läs v19) för att blåsa stamledning och parallellt göra kundanslutningarna, som jag nämnt tidigare så är dom två oberoende lag med egen grävare vardera för att på detta sätt slutföra och städa efter höstens/vinterns bravader utan att störa huvudjobbet så att säga.

I början av veckan fick vi en hint om att det börjar dra ihop sig till projektgruppsmöte för Frida och undertecknad hos ÖE igen, inget datum spikat ännu men det står nog inte på innan kallelsen dimper ner i min inkorg. Då ska jag bl.a annat lyfta frågan om återställning av infarter och dylikt så vi får klara besked hur vi ska hantera frågan.

Trevlig helg alla läsare

// Anders i Ödsbyn

Årsmöte

FiberPosted by Frida Bylund Mon, April 15, 2019 22:57:44

De drar ihop sig för den årliga sammankomsten där vi efteråt belönas med smörgåstårta och utsökt kaffe i rikliga mängder smiley

8 Maj klockan 18.00 samlas vi på EFS i Sörflärke som så många gånger förr för årsmöte i Södra Anundsjöåns Fiber Ekonomisk Förening

Mvh // Anders i ÖdsbynDax igen

FiberPosted by Frida Bylund Wed, April 03, 2019 20:56:40
Jorra, snön har börjat smälta och våren smyger sig på även om man får lust att sjunga "Hej hej mitt vinterland" när man åk in till oss oppa ås´n i Ödsbyn smiley Lite genomslag på reña men MYCKE snö kvar överallt och väldigt vintrigt, dock har soldäcket börjat titta fram så smått så på nån vecka till kan vi nog sitta där å lapa sol.

Vad gäller föreningsarbetet och fiberprojektet så har vi i styrelsen haft ett lucköppningsmöte för de andra styrelsemedelmmarna hos Frida där hon och jag informerade om vad som kommit upp på projektgruppsmötena på ÖE, på ett ungefär vad som ligger i röret och hur vi ska lägga upp våren. Beslutat blev att Ingmar skulle kika lite på möjligheterna att göra nån form av gruppköp av tjänster och på ett ungefär vilken nivå de isf skulle hamna hos olika leverantörer. Vi bestämde oxå att vi ska ses en sväng till nu i april och att årsmötet ska hållas i Sörflärke även denna gång, tidpunkt återkommer jag med.

Vad gäller det faktiska arbetet med nätet så ligger de i träda en stund till innan det drar igång på det sätt som nämnts i tidigare inlägg, så länge inget annat anges av ÖE är det den aktuella planen. Inget datum är satt för nästa projektgruppsmöte än men en gissning är att det snart drar igång igen och då hoppas jag verkligen att dom inte fått för sig att ändra förutsättningar och planer.

Då va dagens saga all så sköt er snyggt nu tills näste gång

// Anders i Ödsbyn

Senaste nytt

FiberPosted by Frida Bylund Mon, February 04, 2019 20:20:34
Tjolahopp i yrsnön

Snö ha vi fått i varierande djup men det är kanonläge att göra snöänglar nu, skitfränt faktiskt. Kallt har det också varit och är fortfarande på de flesta ställen härikring så vissa jobb har våra blåsare haft svårt att ta itu med, som min "lina" exempelvis som är megafrusen i den stora stamledningen och därför är extra svår att tina upp..... Inget att göra nåt åt, ödets ironi måhända men familjen Westman är nöjd ändå.

Dock är till dags dato 87 av totala ca 250 fastigheter anslutna och ytterligare 13st (inkl. min) möjliga att få till nu innan "vinterlovet" som träder i kraft efter denna vecka enligt uppgift idag på projektgruppsmötet. Vi fick även veta att 19st är utom allt hopp just nu och måste bero tills våren då ett arbetslag kommer fokusera på att lösa problemen som uppstått och kvarstår efter vintern och den info vi fick var att dom skulle ha en dedikerad grävmaskin på det uppdraget. När startskottet går åt vår´n vete gudarna men skulle tro vi får veta när det börjar närma sig.

Stamledningen är blåst till stationen i Sörflärke och flera fastigheter i etapp 3 (Tvärlandsböle/Sörflärke) är redan anslutna så när vintern fått stryka på foten återupptas arbetet att förlägga, blåsa och ansluta stamledning och byanäten etappvis "offör".

Nog om detta nu, som hålögd förvärvsarbetande småbarnsfar tryter orken och därför lämnar jag detta för ikväll. Har ni den minsta fundering tveka inte att ta kontakt med mig eller Frida iom det i dagsläget är vi två som får info och har kontakt med ÖE.

Över och ut från Westman i Ödsbyn

Nytt år å full gas

FiberPosted by Frida Bylund Mon, January 21, 2019 21:19:17
Hoppalong alla glada

Vi stormar fram i nya året och januari är snart historia, kallt som öge ha vi men pojkarna som blås och anslut jobbar oförtrutet trots kylan. Detta tack vare den sparsamma mängden snö såhär långt och trots det inte skulle göras mer än Ödsbyn så är dom och ansluter allt eftersom det bär och är klart, dock stöter dom på patrull lite nu och då i form av igenfrusen duct (slang) samt fastigheter som inte fullgjort sitt åtagande att montera upp väggdosor och borra sig in med patchkabeln till tjänstefördelaren.

Om ni har dessa grejer liggande omonterat så bit ihop och gör klart för ett tu tre kommer dom, jag fick min fiber blåst i tisdags förra veckan helt oförhappandes då dom lyckats klura ut att det var förlagt slang i en brunn istället för direkt till skåpet. Skönt att jag gjort klar eldragningen till tjänstefördelaren så man inte stod med skägget i brevlådan när dom dök upp en mörk kall kväll och lyckades få fram tråden.

Jag fick dessutom veta att det arbetslaget som var till mig lämnar ett meddelande i brevlådan till respektive fastighet när dom blåst, anslutit och mätt in anslutningen, sen är det ett meddelande lr två från ÖE som fattas innan det är dags att beställa tjänster. Ta er gärna en funderare på vad ni vill ha för omfattning, personligen kommer vi ta telefon, tv och internet, och titta sen igenom leverantörernas utbud som ni hittar länkar till i Fiberportalen på https://fibernat.ovikenergi.se/

Vi skulle haft en projektgruppsträff i torsdags men den blev inställd och framflyttad, förhoppningsvis har jag mer info att delge när vi haft den träffen.

Fridens liljor //

Anders i Ödsbyn

Åååååkäj

FiberPosted by Frida Bylund Mon, December 10, 2018 21:30:14
Utifrån inlägg och kommentarer på Trynet (läs Facebook) samt frågeställningar "in person" så känner jag att ett förtydligande är på sin plats i dagsläget.

-Ni, som jag, som beställt ingrävning samt håltagning får ALLT serverat i form av montering av boxar mm, det enda som eventuellt faller tillbaka på oss är ansvaret att se till att det finns ström till tjänstefördelaren inne i huset samt att vi måste beställa tjänster när anslutningen är tänd smiley

-Ni andra som tagit på eget ansvar att gräva och montera dosor har med detta även övertagit ALLT ansvar för att sakerna kopplas ihop och ska även kontrollera att det funkar. Det står i broschyren ni fått av ÖE hur det ska göras, utom just vilka lampor som ska lysa på tjänstefördelaren. Tack vare Berth Söderlind kan jag här nu dela med mig av även detta.
Två dioder ska lysa grönt och en diod gulaktig efter en stund när ni stoppat i kontakten till tjänstefördelaren om anslutningen är tänd.

Dock kvarstår det faktum att när anslutningen är tänd kommer ni få ett meddelande, har det inte dykt upp är det troligt att er anslutning fortfarande är mörk.

Ha de //

Anders i ÖdsbynDet går framåt

FiberPosted by Frida Bylund Sun, December 09, 2018 22:27:04
Hej hej

I torsdags var jag och Frida på årets sista projektmöte och vi hade en hel del synpunkter på projektets genomförande och kändes väl som att en del kritik gick fram och även vissa synpunkter/förslag som Frida förde fram gällande det fortsatta arbetet. Ett förslag var att ett "lag" går före och rekar innan det försöker blåsas, så har dom inte riktigt jobbat nu så tar dom upp det arbetssättet kan dom nog spara både tid och pengar samt en hel del irritation ute i byarna.

Läget är som det är iom dom inte kommer ansluta och tända längre än till Tvärlandsböle i år men så länge det är möjligt kommer blåsning och svetsning av stomlinan fortgå även i vinter, i torsdags var ca 30 fastigheter anslutna och ytterligare ca 35 blåsta och inväntar svetsning så det går framåt iom det är ca 70 anslutningar totalt i etapperna som tänds. Det har bemannats med 2 extra killar nu nån vecka så dom kommer jobba undan efter bästa förmåga.

En del av oss har fått brev av ÖE som säger de drar ihop sig, detta kommer åtföljas av ytterligare ett meddelande som meddelar att nu är det tänt och ni kan beställa tjänster, men innan detta sista meddelande att det är tänt är det ingen större mening beställa nåt då det kostar oavsett om ni kan nyttja tjänsterna eller ej.

Over and out //

Anders i Ödsbyn

Ja va säg man......

FiberPosted by Frida Bylund Sat, October 27, 2018 14:58:23
Här sitter jag nu och har haft ett drygt dygn på mig att smälta gårdagen som var sämsta dan alla kategorier på rejält länge. Jag hann ha en dryg timme av god morgon innan jag kom på jobbet och rundade av med ett fullständigt sammanbrott på lata och totalt ansvarslösa kollegor/medarbetare vid 6.10, sen fortsatte det i en nedåtgående spiral med jobb i ett vansinnigt tempo tills runt 10 då jag faktiskt kommit ikapp så att jag hann ta mig en kopp och faktiskt andas lite utan att känna dåligt samvete att jag var otillräcklig.

Efter den koppen gick det i ett fortsatt högt tempo tills runt 15.15 då jag var tvungen avvika för att delta i projektgruppsmötet på ÖE 15.30, anlände struket halv4 glad i hågen och såg fram emot att få mer kött på benen och få dryfta lite olika frågetecken jag fått mig serverade av föreningsmedlemmar allt eftersom.
Mötet startade lite trevande med Fridas inledande frågor om diverse grävning men strax efter detta blev vi totalt nedslagna i skoskafta med konstaterandet att ENBART etapp 1 och 2 kommer göras färdigt och tändas i år! ! ! ! Detta innebär endast t.o.m Ödsbyn

Alltså VADÅ?!?! Senast för tre veckor sen fick vi fortsatt info att satt tidsplan höll och att vi låg i fas, och detta på en direkt fråga från Frida. Var det gått snett kan jag inte svara på riktigt men nånstans har iaf ansvariga för projektet insett att det inte var riktigt så enkelt att ha många slevar i grytan och att det är en hel del "loose ends" som stjäl enormt mycket tid + att samförläggningen med Vattenfalls elnät som på pappret var otroligt rationellt nu i efterhand är ett rejält senadrag. Detta då det är omfattande att mäta in deras förläggning och vi (läs ÖE) inte kan få ut var vår slang ligger riktigt plus att deras avlämning av vår slang i många fall är under jord utan uppmärkning vilket även det medför stor tidsåtgång att klarlägga.

Jag kraftigt irriterad och Frida liiiite mer cool fick åtminstone veta att arbetet absolut INTE stannar upp nu utan fortskrider i olika former ute i byarna så länge det bara är möjligt och det ska vara minsta möjliga uppehåll över vintern. Vi fick även veta att:
- Vid egengrävning på tomt åligger det fastighetsägaren att själv återfylla gropen med skarven vid slutfört arbete
- Egengrävning ska MINST göras till avlämningspunkt, gräva längre är upp till var och en av bestämma själva
- Blåsarna/svetsarna jobbar varannan vecka jämna veckor
- Innan det tänds upp i etapp 1 och 2 så kommer först ett sms och sen även ett fysiskt utskick att ske
- Vad gäller övriga delen av nätet kommer det ut ett vykort med mer info i närtid

Så, nu har jag släppt detta och insett att jag inte kan påverka mer i dagsläget utan får lita på att arbetet går sin gilla gång. Frida och jag kommer även fortsättningsvis
att svara på frågor efter bästa förmåga och går vi mot förmodan bet så tar vi det vidare till ÖE.

Nu gör jag helg så sköt er snyggt nu //

Anders i ÖdsbynNext »