Sodra Fiber

2018 och framåtFiber

Posted by Frida Bylund Wed, February 21, 2018 20:00:52

Hoppalong uti snötäckta byar

Jag antar det är långt ifrån bara jag som inte tyck den här snön är enbart kärlek och röda rosor. ALLT är insnöat i princip och på taket är det vansinnigt med is och detta ger ju då vatten i väggar med fuktroser på väggar och tak och diverse andra tråkigheter, dessutom pajade både traktorn och fyrhjulingen för mig så hos Westman i Ödsbyn är det oskottat sen några veckor..... Tack och lov för fyrhjulsdrivna bilar

Nog om detta kåseri och till saken, FÖR KLÅEN

Förra måndagen, den 12 feb, möttes styrelsen och delar av byombuden upp hos Ingmar i Långsele för att drick kaffe å äta kaka, de blev semla :D Vi pratade om ditt och datt och Ingmar och jag försökte briefa de andra om vad som sagts på projektmötena vi hade med ÖE tills jul + att vi resonerade om en massa saker vi till mans gått och funderat på. Detta resonemang gav Frida lite att bita i och luska i, för hon e ju den med mest fritid av oss alla, hon e ju bonne å hemme heldagar´n, inför den kommande våren med åtföljande återstart av grävningar mm.

Vi hoppas ha nå delge er snart nog för jag minns klåen inte allt och därför lämnar jag blankt tillsvidare istället för å komma me nåt som inte rimma med realiteten.

Vi diskuterade även årsmötet och bestämde oss för ett försomrigt sådant, återkommer senare med datum då vi vet att lokal och allt är spikat. De enda jag vet säkert e att jag ska ombesörja inskaffandet av smörgåstårta åt oss allihop.

I övrigt så är det på västfronten intet nytt för närvarande utan vi/jag bara siktar på att överleva vintern med alla dess vedermödor.

De om detta //

Anders Westman, Ödsbyn

Paus i projektet..... TypFiber

Posted by Frida Bylund Sat, December 23, 2017 16:41:58

Året lider mot sitt slut och efter många om och hundra men har faktiskt projektet tagit STORA kliv framåt under sena halvan 2017 och tack vare paret/kompanjonerna Janne Pettersson och Robin Häggström har Vattenfalls grävning och då även vår samförläggning i etapp 2 Västergensjö/Ödsbyn tagit stormsteg framåt. Det sista skulle enligt Vattenfall komma igång "nån gång under 2018" men eftersom Robin fick maskiner lediga under hösten puffade han på att få komma igång direkt istället för att måsta stå och invänta våren.

Detta faktum rörde om i grytan hos Övik Energi och satte press på stackarna där och viss omprioritering fick göras administrativt/projekteringsmässigt och några delar fick stå tillbaka temporärt, inget som egentligen påverkat projektet ifråga mer än att det stannade upp lite i vissa fall.
Det har inte dykt upp några egentliga stötestenar hittills annat än att det inte gick att trycka under ån vid gamla tandläkarstation trots flera omtag och det fick bli en annan lösning och lite annan dragning för påkoppling av befintligt nät som kommer ske till våren.

Jag fick en lista som jag strax ska redovisa och eftersom jag trots min bristfälliga mattekunskap inte riiiiktigt får ihop hur dom räknat fram statusens procent ska det bli intressant å se/höra om nån av er som läser mina "alster" kan upplysa mig i frågan.

Etapp 1 Sjönäs/Östergensjö 99%

Etapp 2 Västergensjö/Ödsbyn 98%

Etapp 3 Tvärlandsböle/Sörflärke 70%

Etapp 4 Långsele 100%

Etapp 5 Skalmsjö/Myckelgensjö

Etapp 6 Klocken 100%

Etapp 7 Grundtjärn (längs Raggarvägen) 75%

Etapp 8 Holmsjö/Sunnersta (vägen från M-gensjö) 20%

MEN, utan tvekan har mycket blivit gjort och vi har ett mycket gynnsamt läge inför våren som kommer och som ni alla kunnat läsa i utskicket från Övik Energi som kom häromdan så har dom haft lite att stöka med i kulisserna också.

Gött damm fo ärrbet na damm a ;)

Om jag inte är heeeelt missinformerad har den mesta grävningen stannat upp nu, det som fortgår är etapp 7 och evt 8 så länge det bara är möjligt iom det är transportsträckor utan bebyggelse och det dessutom är rutinerade, drivna och väldigt självgående arbetslag.
Övriga etapper tar omtag i vår och det som eventuellt kan ske i vinter är att det blåses fiber på stomledningen, ut till fastigheter avvaktas med och det kommer inte installeras och tändas upp nånting förrän efter vintern.

NU, nu tar jag paus från detta ett tag och nån gång efter jul återupptar vi i projektgruppen våra briefingträffar på ÖE. Så tills dess lutar vi oss tbx och hoppas på god mat, trevligt umgänge, en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Åter igen vid "pennan" //
Anders Westman i Ödsbyn

Lite tankar och funderingarFiber

Posted by Frida Bylund Thu, November 09, 2017 16:12:29

Hejsan hoppsan

I Ödsbyn kämpar familjen Westman mot feber, ögonfluss och allmän influensa men det ger också lite tid att mellan varven dyka i projektet och försöka få några svar på lite funderingar jag själv har och såna som presenterats mig utifrån byarna.

-En sak vi funderar på och lyft förr är ju detta med utsättning av avlämningspunkter till de som ämnar gräva själva, tog och ringde projektör Magnus på VTG och fick veta att det ligger på ÖE:s bord och borde finnas info att förmedla ut till er alla. Om så är fallet, iom jag inte lyckats få detta bekräftat idag, tycker jag nog att det släpar en HEL DEL då etapp 1 är i princip klar och etapp 3 är i full gång att knytas ihop. Min åsikt men jag betvivlar jag är ensam om den ;)

-En annan sak som lyfts fram är huruvida det kommer blåsas fiber i det som grävts och det fick jag svar på av Pia som är projektledare för detta. Det fattas info från ÖE om befintligt nät, var det ska kopplas på och givetvis att nätet ska vara helt klart med dosor och kopplad kanalisation hela vägen fram för aktuell etapp. I dagsläget är en väggdosorna en osäker variabel då dessa än inte förmedlats ut till berörda parter.

-Vips kom sista funderingen upp, utskicket med information och väggdosornas förmedling till fastighetsägarna. Där har jag heller inte fått nån form av replik att så vi är fortfarande lika (lyckligt) ovetande.

Nu till nåt annat, om kanalisationen inte grävs som det är sagt så måste jag eller aktuellt byombud få reda på detta så vi får en chans att ringa till "grävchefen" och påpeka misstagen.

Å tjipp tjopp va inlägget slut, imorrn är det fredag och nya bekymmer att rodda med

// Anders Westman i Ödsbyn

Senaste nyttFiber

Posted by Frida Bylund Fri, November 03, 2017 18:40:37

Som en liten uppdatering till alla er som ska gräva själva kan jag informera om att fr.o.m lunchtid idag fredag har jag kanalisation, ändpluggar och märkband hemme hos oss "oppa ås´n" i Ödsbyn, för er som inte vet var de är har vi adressen Ödsbyn 332 och bor mittemot "tjenna". Jag nås på 0730-348083 alt 0661-10238

I övrigt har jag idag samtalat med projektör Magnus Lundqvist på VTG om diverse småsaker som jag anser oklart och han var med mig på dessa så på måndag tar han kontakt med Erik Styf på ÖE och dom börjar förhoppningsvis nysta i detta så jag får info att delge er i närtid.

Mina tankar/oklarheter är som följer:
-Detaljkartor över grävning och avlämningspunkter??
-Kommer nån åka ut och prata med fastighetsägarna som det tidigare sagts??
-Varför har ingen stakat ut innan grävstart och kommer det göras nu i fortsättningen??
-Vad göra med kanalisationer som sticker upp ur marken på platser som kommer skottas eller på annat sätt är i vägen eller utsatt??

I övrigt har jag författat ett mail till ÖE med fundering om NÄR utlovat utskick med info till berörda inom aktuella etappområden kommer skickas ut. Vabbat idag men fullt upp ändå ;)

Fortfarande pekfingervals men inte lika sen timme som sist, så över och ut med en önskan om en superhelg till er alla från

A Westman Ödsbyn


Asså nu jämarñFiber

Posted by Frida Bylund Thu, November 02, 2017 21:49:26

Hallå hallå, Ödsbyn anropar

Nu är det ofattbart svårt för mig att ge nån vidare konkret och aktuellt precis info iom att grävlagen flyttar fram och tillbaka som en kula i ett flipperspel, det jag dock med säkerhet vet är att det grävs på pine livet och detta är på både gott och ont iom att det i några fall blir fel och ibland stöts det på patrull.
Patrull i det hänseendet att på två platser i Västergensjö gick det inte trycka under bäckar utan måste grävas och då krävs miljötillstånd, detta innebär tyvärr förseningar men för att inte stanna upp helt flyttas arbetet till nånstans där det går att köra på tills vidare.

Vidare fick jag av Lasse Ågren veta att han hade två maskiner på går´n som skulle gräva till fastigheter från det samförlagda i Tvärlandsböle och Sörflärke från häromåret, detta oroar mig lite eftersom mig veterligt har ingen från ÖE e.d har varit ute hos fastighetsägarna och pratat och/eller stakat ut var och hur det ska dras och heller inte märkt ut avlämningspunkter. Personligen ser jag detta som ett problem och ikväll nu har jag fått veta att det grävts fel trots påpekande av fastighetsägaren, jag ska luska imorgon och försöka få tag i kontaktlista så jag kan påtala detta till ansvarig part.

En annan detalj som stör mig är att vi inte fått ut tillräcklig mängd kanalisation med tbh att fördela till de som ska gräva in själva, störande moment i ett i mitt tycke lite rörigt projekt. Jag hoppas dock det blir bra när det är färdigt smiley

Meeeeen lite happy days är det trots allt för helt hux flux blev det bråda tider då det ska börja grävas elkabel och samförläggas från Tvärlandsböle till Kvärnmon om det går som planerat, igår hade dom uppstartsmöte gällande detta och planerad grävstart är på måndag. Tack vare lr på grund av detta har det blivit tvunget att lägga fokus på just denna projektering och det medförde att vissa andra delar fått stryka på foten tillfälligt, jag hoppas dock allt går in i normala gängor nu snarast och jag får info om hur det är tänkt att fungera och omfattningen mer exakt.

Med detta ställer jag siktet på kudden som jag ska skalla skoningslöst så jag är stark och tuff imorrn när jag ska tampas med byråkratiskt lagda tjänstemän och annat löst folk

Vänliga hälsningar från pekfingervalsande Anders Westman i Ödsbyn

InfoFiber

Posted by Frida Bylund Wed, October 18, 2017 19:51:36

Tjofaderittan i oktobermörkret

I Östergensjö råder febril aktivitet i alla fall och jag hoppas det flyter på längre upp oxå, har dock inte åkt och kikat och heller inte fått några rapporter så jag hoppas tystnaden betyder det går fint.

Nu är det så att det har kommit lite mer info gällande egengrävning och även en översiktskartbild över etapperna, Sörflärke är ofärgad och inte inringad men det är pga att det är samförlagt redan och därför bara ska knytas ihop med fastigheterna.Lite "food for thought" såhär på kvällskvisten :)

Kvällens författare // Anders Westman i Ödsbyn

Briefingmöte imorseFiber

Posted by Frida Bylund Tue, October 10, 2017 19:51:15

Hejsan hoppsan

Regn, regn, regn och åter regn...... Känns hyfsat vemodigt och trist med en sån här höst men vad göra, bita ihop och tro på bättre tider är nog enda alternativet.

Imorse hade vi återigen ett litet projektmöte på Övikenergi och vi som deltog var Ingegerd Strandberg och Erik Styf från ÖE samt undertecknad, Bengt Vigstål och Ingmar Östman. Det blev lite runtomkringsurr om läget i allmänhet och turligt nog upptäcktes att Bengts och Mårtens ladugård fallit mellan stolarna i projekteringen så idag blev den införd på kartan. Dessutom fick vi veta att det inte är helt lätt att ha med Trafikverket att göra och ledningsärenden hänger i luften och sätter stopp fläckvis, dock ser det i dagsläget ut som följer nedan.

Etapp 1 – Grävning fortsätter med två gäng. Jagas ett tredje gäng för att forcera lite mer

Etapp 3 – Arbetshandlingar håller på att tas fram. Jagar grävresurser för att komma igång slutet av oktober

Etapp 4 – Svar på kompletteringen av ledningsärendet dröjer. Ca 1km utfört. Grävare flyttat till Etapp 6 så länge

Etapp 6 – Grävning påbörjad

Etapp 7 – Arbetshandlingar håller på att tas fram. Jagar grävresurser för att komma igång slutet av oktober

Etapp 8 – Arbetshandlingar håller på att tas fram. Jagar grävresurser för att komma igång i november


Sen kom det upp lite diskussioner om hur ni medlemmar kan kika på hemsidan och funder över vad ni vill ha för tjänster och därför kommer här en "länk" där ni kan skriva in er hemadress och komma vidare i fiberportalen. Klicka på "Beställ tjänster" så ser ni utbud och priser.
http://fibernat.ovikenergi.se/

Dessutom kom det på tal om er som ska gräva och ansluta själva inom påbörjade etapper, Ingmar och Bengt har broschyrer om detta och jag kommer försöka posta en länk eller en PDF så snart jag får den från ÖE.

Vid "pennan" åter igen

Anders Westman i ÖdsbynI elfte timmenFiber

Posted by Frida Bylund Mon, October 02, 2017 19:35:40

Hejsan hoppsan i höstrusket

När jag varit ute och åkt har jag noterat att det sannerligen rör på sig i krokarna och att det grävs på flera håll i vårt område precis som utlovat, om än lite lätt försenat då det är stor konkurrens om grävlag och vårt område fick vänta en vecka på start på vissa etapper.

Sjönäs/Östergensjö-etapp 1 som kom igång först rör på sig bra då jag idag noterade att det grävs efter gamla landsvägen vid Sten-Eriks
Långsele-etapp 4 har jag sett en grävmaskin så jag hoppas det rör på sig där med
Klocken-etapp 6 ska starta i veckan om det inte tillstött något oväntat

Samtliga berörda i områdena gällande etapp 4 och 6 kommer att få ett utskick med info och översiktskarta om det inte redan gått ut, jag har inte fått något datum utan bara info att så kommer ske. Dessutom ligger Sture Andersson på Vattenfall för att försöka få ett besked om när de tänkt köra igång så vi kan komma vidare i vårt som ska samförläggas.

Nästa vecka har vi ett projektgruppsmöte igen där undertecknad och Ingmar deltar för att stämma av läget i projektet och utbyta info så förhoppningsvis kommer jag med lite mer efter detta.

Vid pennan i regnvädret // Anders Westman Ödsbyn